Kurumiçi Yatay Geçiş
- Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız.
- Güz Ve Bahar Dönemi Ek Madde-1 Uygulama İlkelerine ulaşmak için tıklayınız.
- İstanbul Arel Üniversitesi Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Kredi Transferi Ve İntibak İşlemleri Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Yönetmelik hükümlerine uygun olarak belirlenen kontenjanlar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılır.
BAŞVURU İŞLEMLERİ
Başvurular online başvuru formu aracılığı ile yapılır. Birden fazla programa başvuru yapanlar tek form üzerinde iki tercihini belirtebilir. Başvuru formu, doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Başvuru için istenilen belgelerde yer alan Fotoğraf JPG formatında diğer tüm belgeler ise JPG veya PDF formatında yüklenecektir. Başvuru ve Kayıt için gerekli iletişim e-posta veya telefon ile sağlanacağından sisteme girilen telefon ve e-posta bilgisi kişiye ait ve ulaşılabilir olmalıdır. Aksi takdirde mağduriyetler yaşanabilir. Belgeler yeni tarihli olmalıdır. Eksik belge ile yapılan başvurular, değerlendirmeye alınmaz. Eksik veya gerçeğe aykırı beyan ve belgelerle başvuru yaptığı tespit edilen veya kayıt esnasında sunduğu belgelerin aslını ibraz etmeyen adayların kayıtları yapılmaz.
Kurumiçi Yatay Geçiş Koşulları:
Kurum içi yatay geçişler, aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
Üniversitenin aynı düzeydeki diploma programları arasındaki yatay geçişler, bölümlerin önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen ve Senatoda onaylanan kontenjanlar dâhilinde yapılır.
Kurum içi yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait Genel Not Otalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
Öğrencinin gerekli not ortalamasını sağlaması kaydıyla başarısız ders bulunması yatay geçişe engel değildir.
Aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir.
İkinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapılabilir.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için disiplin cezası almamış olması gereklidir.
Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
Genel Not Ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
Adayların, başvurdukları tarihin hemen öncesinde bulundukları programda ön lisans programı öğrencileri en az bir yarıyıl, lisans programı öğrencileri ise birbirini takip eden en az iki yarıyıl ders almış olmaları ve gerekli şartları sağlamış olmaları gerekir.
Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.
Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına yatay geçiş için, İngilizce hazırlık sınıfını başarmış olmak (en az B2 düzeyi okuyarak başarmış veya muaf olmuş olmak); hazırlık sınıfı okumayanların İstanbul Arel Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından başarılı olduğunu gösterir belge ile belgelemesi şarttır.
Başvurular ilgili fakültelerin komisyonları tarafından incelenir ve uygun görülen öğrenciler kesin kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.
AŞAĞIDAKİ BÖLÜMLERE KAYIT YAPTIRACAK ÖĞRENCİLER, KAYIT ŞARTLARINI SAĞLADIKLARINI BELİRTEN BELGELERİN ASLINI DA YANLARINDA BULUNDURMALARI GEREKİR.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programına Kayıt Yaptıracak Adayların:
1. Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
2. Bayanlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
3. Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
4. Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir).
5. Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak. Hastane listesi için tıklayınız.
Sivil Havacılık Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programına Kayıt Yaptıracak Adayların:
1. Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
2. Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).
Uçak Teknolojisi Programına Kayıt Yaptıracak Adayların:
1. Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
2. Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).
Havacılık Yönetimi Bölümüne Kayıt Yaptıracak Adayların:
1. Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
2. Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden son 6 ay içinde almış olmak şartıyla heyet raporu almak (renk körlüğü, işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı/eksikliği vb).